2019: Alle tiders bedste høst efter svær sæson

Alain Gérard tømmer en spand med blå druer ved Pinot Meunier parcellen, Loisy-en-Brie, 10. september.

Alain Gérard tømmer en spand med blå druer ved Pinot Meunier parcellen, Loisy-en-Brie, 10. september.

2019 gav os endnu en champagnehøst, som er helt anderledes, end hvad vi tidligere har set.

Et usædvanligt vejr, en anderledes modning og hvad der ligner en stadig kortere cyklus fra fuld blomst til nypresset most af de mindste klaser i alles minde.

 

Vores konklusion: Vi har aldrig lagt mere modne druer i nogen presse. De har gennemlevet Champagnes til dato varmeste sommer uden at sætte syren over styr. Det er svært at forestille sig, at den kommende vin ikke har en spændende fremtid foran sig i champagnekælderen.

 

Klassiske og nye bump for druerne før høst

Druernes rejse begyndte helt klassisk i april: kulde, en smule frost og hagl henover en af vores Chardonnay-parceller, hvilket forstyrrede planternes udvikling resten af sommeren. Fuld blomst i anden del af juni betød forventet høststart midt i september. Resten af sommeren vekslede vejret mellem varme og ekstrem varme med rekord i Champagne den 24. juli på 42,9 grader. Mellem 5 og 25 % af druerne  i vores parceller blev solskoldet eller decideret grillet. Det betød klaser med færre druer, der også forblev små, da der stort set ikke faldt regn.

 

Modning begyndte som så ofte, først i august. Men fra sidst på måneden kunne usædvanlige mængder sukker ophobes, fordi små og få klaser skulle dele mange soltimer. Køligere nætter lagde en velkommen dæmper på modningens hastværk. Alligevel måtte vi indkalde vores høsthold fem dage før beregnet. Knapt 20 franskmænd og danskere kom i en uge for at plukke perfekt frugt uden den mindste sygdom, fantastisk modne og stadig med solid syre.

 

Vin på vej under køligere forhold

God champagne begynder med sunde druer, og det kunne målinger af sukker og syre ikke afgøre alene i 2019. Det, der ligger på tungen, må også sende smagsoplevelsen i zenith, for at det sure med det søde får ganen til at løfte sig. Denne aromatiske balance kunne først smages på et langt senere stadie af druernes modning, end vi har set andre år, og derfor havde druernes smag afgørende betydning netop i år. Aldrig har vi smagt så mange druer så ofte. Derfor endte vi med at presse de mest modne druer nogensinde.

 

En most med præg af fersken og ananas, der efter pressen nu gærer til vin. Køligere vejr siden vinhøsten er en fordel, for gærceller foretrækker lunt vejr frem for varmt. Vi har ingen store planer for vinen resten af efteråret udover et muligt ophold på egefad for at øge vinens kompleksitet. Vi har gode forventninger: 2018 var super, 2019 kan vise sig bedre endnu. Om fire-fem år.

 

Vieilles Vignes på vej til dit glas

I mellemtiden vil vi foreslå vores første vieilles vignes champagne fra 2015: 100% certificeret og bæredygtige Chardonnay-druer fra to parceller, plantet først og sidst i 1960erne (Certificering: Viticulture Durable en Champagne). Denne champagne har et dobbelt udtryk: dels fra det varme år, den er rundet af, dels de gamle vinstokke, som har leveret druerne. Den nye single champagne vil slutte sig til Solliage (2013) og Solliphere (2014). Vi glæder os til at se den finde gode hjem og gøre sit til at forskellen kan mærkes: Simpelthen et spørgsmål om smag.

 Vi fortsætter med alle gamle brut-kendinge i form af Tradition og Noirs & Blancs, rosé champagnerne Rosé d’Assemblage og Rosé de Saignée samt årgangschampagnerne Blanc de Blancs (årgang 2012/13) og Selection (årgang 2009/08).

 

Varmeste høsthilsener, Alain Gérard og Solveig Tange, Soulières, september 2019

2019-team.jpg
Solveig Tange